26 Nisan 2012 Perşembe

yanartaş.


 
 


Yanartaş,Antalya'nın Çıralı'da küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir.

Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğalgaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi'ne konu olmuştur. Mitolojiye göre, kanatlı at Pegasus'un sırtındaki Bellerophontes, ateş soluyan canavar Kimera'yı (Khimaira) burada öldürür. Hâlâ yanmakta olan ateşin öldürülen canavarın ağzından çıkan alevler olduğu söylenegelmiştir. Bizanslı demirciler tarafından kutsal sayılan bu bölgede inşa edilen tapınağın kalıntıları Yanartaş'ın yanında yer alır. Yaz kış yanan bu ateşin aslı yeraltı kaynaklarından dışarı sızan doğal metan gazıdır.

(Bilgiler wikipedia'dan.)


Antalya taraflarına gidenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden birisi de Yanarteş bence. Genellikle akşam karanlık olunca çıkılırmış oralara ve bizde öyle yaptık.
Hava  iyice karardığında kafa fenerleri eşliğinde yakşalık 500 metre süren merdiven tırmanışından sonra kayaların içinden çıkan ve hiçbir şekilde sönmeyen minik minik ateş toplarıyla kaşılaştık.
 
İtiraf ediyorum yukarıya çıkarkan korkudan ölmek üzereydim. Koyu karanlık, bir tarafı uçurum olan tehlikeli bir yol ve derinlerden gelen hayvan sesleri... 
Gerçekten oldukça ürkütücüydü ama ben çok sevdim ve burdan herkese tavsiye ettim. 

İyi haftalar...

2 yorum:

hayat işte dedi ki...

daha once duymamıstım cok ılgınc bu sekılde hıkayesı olan yerler hep ılgımı cekmıstır ne kadar guzel

seda dedi ki...

çok farklı biryer. yukarı çıkana kadar çok korktum ama çıktığımıza değdi :)